2 Ocak 2012 Pazartesi

uçurtma yapım teknikleri

uçurtma yapım teknikleri

Uçurtma yapımı için kesim malzemeleri ve teknikleri
15 Mayıs 2009 - altan

Makas:
Uçurtma yapımı için gereken kumaşları düzgün kesmek sorundur. Makas ile kesim yapıldığında yamuk kesebilirsiniz. Makas ile düzgün kesim yapmak için kumaşı katlayarak kesmeniz uygun olur. Katlı kumaşı kesmek biraz alışkanlık gerektirir. Makasla hızlı kesim yapmaya alıştığınızda düzgün kesimler yapmaya başlarsınız.

Maket bıçağı ve dairesel bıçak:
Polyester kumaşları cetvel ve maket bıçağı kullanarak çok düzgün kesebilirsiniz. Dairesel bıçaklarda kumaş kesimi için kullanılırlar. Dairesel makasları büyük kırtasiyelerde ve dikiş makinası satan mağazalarda bulabilirsiniz.

Havya:
Havya elektrik ve elektronik malzemeleri lehimlemekte kullanılır. Kalem ve tabanca tipi havyalar vardır. Kalem tipi olanları kullanmak daha pratiktir. 100W. lık olanları daha çabuk ısınır ve kolay keser. 25W olanlar da iş görürler. Havya ile yapılan kesime sıcak kesim denir. Sıcak havya polyester kumaşın kenarlarını eritir ve zamanla iplerin saçaklanmasını ve uçurtmanızın uzun ömürlü olmasını sağlar. Sıcak kesim yapılan kumaşların kenarlarını dikmek gerekmez.
www.ucurtma.web.tr

Kesim için zeminler:

Kesim matı ve pvc yer kaplaması:
Polyester kumaşlar maket bıçağı ve dairesel bıçaklarla çok düzgün kesilirler. Fakat bu defa kumaşı neyin üzerinde keseceğiniz sorun olur. Bıçaklarla kesim yapmak için aslında kesim matları satılır. Bu matları büyük kırtasiyelerden bulabilirsiniz. Genellikle çok pahalı bir malzemedir. Singer dikiş makinları satıcıları ve servislerinde daha makul fiyatla kesim matı bulabilirsiniz. Kesim matları pahalı olduğu kadar boyutları da 70 cm.den sonra sorun olmaya başlar. Daha büyük kumaşlar kesmek için en güzel çözüm pvc yer kaplama malzemeleridir. Serflor, gerflor gibi markalarla hemen her yerde rahatça bulacağınız bu malzemelerden 120 cm x 80 cm. bir parça hazırlatmanız işinizi görecektir. Aldığınız kaplama çok yumuşak olmamalı ve üzerinde kabartma desen bulunmamalıdır. Tahta parke desenli olanlar yerine düz zeminli olanları tercih edin.

düz pvc yer kaplaması - izli pvc yer kaplaması

Kesim matları ve özellikle pvc yer kaplamaları sıcak kesim için kesinlikle kullanılmazlar. Havya bu malzemeleri yakacaktır.

Cam:
Cam maket bıçağı ile yapılan kesimlerde ilk zamanlar iyi iş görür. Fakat zamanla cam üzerindeki çizikler artar ve derinleşmeye başlar. Ayrıca cam üstende kesmek bıçakların hemen körelmesine neden olur. Mümkün olduğunca bastırmadan ve camda derin oyuklar oluşturmadan kesim yapmalısınız.

Cam sıcak kesim yapmak için en uygun malzemedir. Havyanın zarar vermeyeceği bir malzeme olarak cam kullanmak çok uygun olur. Havya cam üzerinde çok rahat, kayarak ilerler.

Mukavva:
Mukavva bir defalık kullanımlar için idare eder. Fakat her kesimde üzerinde kesim izleri oluşur. Bir sonraki kesimde bıçağınız bu kesim izine girer ve yamuk kesime sebep olabilir. Özellikle birbirine paralel izler sorun çıkarır. Bu nedenle kesim yaparken mukavvanın açısını sürekli değiştirerek izlerin birbirleri ile daha geniş açıda oluşmasını sağlayın. Sıcak kesimlerde mukavva iş görür. Havya ile çalışırken kağıt ve kumaşın yanabileceğini unutmayın.

Gazete:
Gazete üzerinde kesim yaptıkça sayfalar parçalanır. Parçalar üst üste biner. Kumaş altında bozuk bir zemin oluşur. Daha uygun malzeme yoksa idare eder. Sıcak kesim içinde idare eder diyebiliriz. Yanmaya karşı dikkatli olunmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Adınızı Ve Soyadınızı Yazınız..