2 Ocak 2012 Pazartesi

türkiyede yapılan uçurtma şenlikleri

türkiyede yapılan uçurtma şenlikleri

Dünyanın pek çok ülkesinde uçurtma kulüpleri, dernekleri, federasyonları hatta müzeleri ve bunun gibi çeşitli adlarla kurulmuş çok sayıda birlikler vardır.

Türkiye’de uçurtmaya bakış ve uçurtma kültürü, Mehmet Naci Aköz’ün 1984 yılında düzenlediği Türkiye’nin ilk para ve kupa armağanlı uçurtma yarışması ile apayrı bir boyut kazanmış ve Türk uçurtmacılığında yepyeni bir çığır açılmıştır.

1984 yılında Türkiye’nin ilk uçurtma yarışmasını organize eden Eyüp Kardeş, 1986 yılında ‘Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Birliği’ni kurmuştur ve bu oluşum Türkiye’nin ilk uçurtma kuruluşu olmuştur.

Türkiye’nin ilk uçurtmacılar derneği ise 1983’den beri uçurtmacılık konusunda ciddi ve sürekli çalışmalar yapan Mehmet Naci Aköz tarafından ‘Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği’ adıyla 1996 yılında kurulmuştur.

Türkiye’nin ilk uluslararası uçurtma festivali, Mehmet Naci Aköz’ün projelendirmesi ve organizasyonunu üstlenmesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda 1997 yılında yapılmıştır. 1.Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali kapsamında, Hollanda, Malezya, Danimarka ve Avusturya’dan toplam 9 profesyonel uçurtmacıyla uluslararası uçurtma hakemleri Türkiye’ye gelmiş ve etkinliklerin haberleri Avrupa basınında yer alarak Türk uçurtmacılığı ilk kez dünya sahnesine çıkmıştır.

1998 yılında İGDAŞ tarafından düzenlenen ‘2. Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali’ yine Mehmet Naci Aköz’ün projelendirmesi ve organizasyonu ile gerçekleştirilmiştir.

Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği, 2005 yılında isim değişikliğine giderek ‘İstanbul Uçurtmacılar Derneği’ adını aldı.

İstanbul Uçurtmacılar Derneği, uluslararası düzeyde yaptığı çalışmalar sonucunda Avrupa Sportif Uçurtmacılık Federasyonu olan STACK’ a Türkiye’nin de üye olmasını sağlamıştır.

Türkiye’nin birliğe üyeliğini 2005 yılında yapılan uzun müzakereler sonucunda onaylayan STACK, İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz’ü STACK’ın Türkiye Milli Direktörü olarak atamıştır.

2005 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda organize edilen ‘ 3.Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali’ İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından projelendirilerek gerçekleştirilmiştir.

İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin yoğun çabası ile 3.Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivaline, Avrupa, Amerika ve Japonya ülke uçurtma federasyon başkanları düzeyinde katılırken; Hindistan, İngiltere ve Endonezya’dan kulüpler adına katılım gerçekleştirilmiştir. İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından projelendirilen ve proje danışmanlığı üstlenilen ‘4.İstanbul Uluslararası Uçurtma Festivali’ ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 Eylül 2006 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

2008 yılı sonu itibariyle baktığımızda, Türkiye’de ilk kez 1984 yılında yapılan uçurtma yarışmasından bu güne kadar 3000’e yakın uçurtma etkinliği yapılmıştır.

Bunlar genellikle belediyeler, okullar, özel ve resmi kurumlarca düzenlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Adınızı Ve Soyadınızı Yazınız..