15 Şubat 2012 Çarşamba

degas ın hayatı

degas ın hayatı

Edgar Degas (Edgar Degas Kimdir? - Edgar Degas Hakkında)
Edgar DEGAS (1834–1917)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Hilaire Germain Edgar Degas, (d. 19 Temmuz 1834, Paris - ö. 27 Eylül 1917), Fransız ressam, heykeltraş.
Babası maliyeci olmasını istermiştir, bu yüzden Degas, hukuk fakültesine yazılmış ve eğitim görmüştür. Degas, çok çeşitli malzemelerle çalışmış, ama en çok pastel boyayı yeğlemiştir. Resimlerinde ağırlıklı olarak balerinleri işlemiştir. 1880'den sonra heykelle de uğraşmıştır. Degas, çalışmalarının bir çoğuyla izlenimci sanat akımına yakın durmuşsa da, tam anlamıyla bu akıma katılmamıştır.

Edgar_Degas.jpg

Asıl adı Hilaire Germain Edgar Degas olan Fran­sız ressam Degas, başta bale, tiyatro, at ya­rışları, kahveler olmak üzere, Paris'ten çeşitli görünümleri konu aldığı yapıtlarıyla ünlüdür.
Varlıklı bir ailenin oğlu olan Degas Paris' te Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda eğitim gördü. 1856'da Rönesans ustalarının yapıtla­rını incelemek üzere İtalya'ya gitti. Degas resimlerinde manzara ve at yarışlarının yanı sıra, başta kadınlar ve bale dansçıları olmak üzere, çoğunlukla insan resimleri yaptı. Bale dansçılarını ve atları konu alan birkaç küçük heykeli de vardır. Yaşamının son yıllarında gözleri bozulan Degas, resimlerinde yağlıbo­ya yerine daha çok pastel kullandı.
Degas, Fransız sanatında bir devrim olarak nitelenen İzlenimcilik Akımı'nın geliştiği dönemde yaşadı. İçlerinde Claude Monet'nin de bulunduğu bazı yenilikçi ressamlar atölyeler­de yapılan karanlık, cansız resimlere karşı çıkıyor, açık havada, ışığın etkisini yakalama­ya çalışarak doğa resimleri yapıyorlardı. Degas İzlenimciler ile birlikte çalıştı ve sergileri­ne katıldı, ama resimleri İzlenimciler ile ressam Ingres'in üslubunun bir karışımıdır.
Degas'nın resimleri anlık bir zaman kesitini yansıtır. Bunda fotoğraf ve Japon baskı sanatının etkisi sezilir. Bale pabucunu bağlayan ya da egzersiz yapan bir kızın yüzündeki ya da eteğinin ucundaki yumuşacık ışıkta Degas'nın ustalığı kendini gösterir. Renkler yumuşak geçişlerle birbirinin içinde erir. Degas'nın tüm yapıtları çaba gerektirmeyen, serbest çizimler gibi görü­nürse de, gerçekte son derece titiz bir çizim ve tasarımın ürünleridir.
"Rue Le Pelletier'deki Opera'da Bale Prova Odası" (1872; Louvre Müzesi, Paris), "Dans Sınıfı" (1872; Metropolitan Sanat Müzesi, New York), "İki Çama­şırcı Kadın" (1884; Louvre Müzesi, Paris) ve "Sahnede Prova" (1878–79; Metropolitan Sanat Müzesi, New York) en ünlü yapıtları arasındadır.

Degas'nın Küçük Dansçı adlı heykeli (1881)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Adınızı Ve Soyadınızı Yazınız..