27 Aralık 2011 Salı

bebeğimde demir eksikliği var

bebeğimde demir eksikliği var

Dünyaya yeni bir bebek getirdiniz.Onun için içiniz titriyor, biraz fazla ağlasa, "acaba çok mu hasta" diye endişeleniyorsunuz.Bunlar aslında bebeklik döneminde sık yaşanan sorunlar. Ancak bazı belirtilerin yakından izlenmesinde yarar var.Normalmiş gibi görülen bazı problemler, bebekte demir eksikliğiyle ilgili olduğuna gelince... Acıbadem Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, bu soruya şu yanıtı veriyor:

bebek.com: Anemi Nedir?
Prof. Dr. Cengiz Canpolat: Tıbbi adı anemi olan kansızlık kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların sayısını beraber veya ayrı olarak o yaşa uygun normal değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan bir klinik tablo.Bu azalma sonucu kanın oksijen taşıma kapasitesi ve dokulara giden oksijen miktarı azalıyor.

bebek.com: Demir eksikliği nelere yol açar?
Prof. Dr. Cengiz Canpolat: Demir eksikliği gelişen bebek huzursuz, iştahsız, bazen çok uyuklayan bazen de uykusuzluk çeken bir bebek durumundadır.Çoğu zaman büyümesi ve gelişmesi duraklama gösterir.Hemoglobini çok düşerse cilt rengi de solar.Bu solukluk en çok göz kapaklarının içine, ağız mukosasına, avuç içlerine ve tırnak yataklarına bakılarak anlaşılabilir.Demir eksikliği olan çocuk garip şeylere karşı bir iştah duyar.Toprak, kum, buz yeme gibi durumlar görülür.Demir eksikliğinin ayrıca ciddi zeka geriliğine ve davranış bozukluğuna yol açtığına dair giderek çoğalan bilgiler mevcut.Demir eksikliğinin erken tanı ve tedavi edilmesiyle bu bozuklukların büyük bir kısmı düzeltilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Adınızı Ve Soyadınızı Yazınız..