14 Şubat 2012 Salı

kar yağdığında hava neden sıcak olur

kar yağdığında hava neden sıcak olur

Geçenlerde öğretmenler odasına vardığımda birkaç arkadaşımın hararetli bir tartışma içerisinde olduklarını gördüm. Mevzu şu: Kar yağdığında hava neden ısınır? Ortaya attıkları iki görüş var: Kar taneleri havada hareket ettikçe hava moleküllerine kazandırdıkları kinetik enerji havanın ısınmasında etkilimidir yoksa kar taneleri kendileri soğumak için dışarıya verdikleri ısı mı havayı ısıtıyor?

Önce karın yağmasının ardındaki fiziğe bakalım. Bulutların bulunduğu yüksekliğe kadar çıkan su buharı, rüzgârlar ile yine bu yüksekliğe kadar çıkmış toz parçacıkları sayesinde birleşip buz kristallerini oluştururlar. Bu toz parçacıkları olmazsa 0 oC’de donması gereken su -40 oC’lere kadar sıvı kalabilir. Rahatsız olduğunuz tozların ne kadar önemli bir rol üstlendiklerini gördünüz mü? Öyleyse kâinattaki her olayın arkasında mutlaka bizim bilmediğimiz bir hikmetin olduğu artık kabul edilmeli! Neyse konumuza dönelim.

Oluşan buz kristalleri bulut içinde hareket ettikçe başka kristaller ile birleşip kar tanelerini oluştururlar. Ağırlaşan bu taneler yere inmeye başlar. Hava sıcak olursa kar taneleri yere kar olarak inmeyi başaramayıp yağmur olarak inerler. Bazen karla karışık inerler.
Kristaller çok farklı şekillerde birleştiklerinden, her bir kar tanesinin diğerlerinden farklı olduğuna inanılıyor. Bir kar tanesinde yaklaşık 180 milyar molekül bulunur. Bu kadar çok molekül çok farklı şekillerde birleşip farklı kar taneleri oluştururlar.
Şimdi sorumuzu cevaplayalım. Kar yağdığında havanın sıcak olması karın yağmasından dolayı değildir. Aksine havanın sıcak olması karın yağmasına sebeptir. Çünkü çok soğuk hava içinde, su buharı az olur. İçine aldığı az miktardaki su ‘don’ şeklinde yeryüzünde kalır ya da ‘kırağı’ oluşur. Hani ev ve araba pencerelerimiz buzlanır ya… İşten bunlar soğuk havada donan az miktardaki su buharıdır.
Hava çok soğuk olduğunda kar kesinlikle oluşamaz. Hava 3 derece gibi biraz ısınınca, su buharı yeryüzünden yükselir, çok yüksekliklerdeki soğuk hava tabakalarına ulaşır ve kar oluşur. Biz de sanki kar yağdığı için hava ısınmış gibi algılarız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Adınızı Ve Soyadınızı Yazınız..