23 Aralık 2011 Cuma

atatürkün planlı çalışmalarına örnek veriniz

Atatürk Kurtuluş Savaşı’nın başlamasını sağlayan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak Türk Devletini çağdaş ve modern bir devlet olma yolunda ileriye taşıyan eşsiz bir liderdir. Atatürk kişiliği son derece sağlam üstün meziyetleri olan birisiydi. O disiplinli idealist ve ileri görüşlü olması yanında; vatan sevdalısı açık sözlü mantıklı hareket eden sabırlı ve planlı çalışmayı seven bir kişiliğe de sahipti. Atatürk her attığı adımı iyi hesap eden vatanı ve milleti adına verdiği kararlarda her zaman millet menfaatini ön planda tutan büyük bir devlet adamıydı.

Atatürk planlı çalışmayı çok severdi. Okul yıllarından beri derslerinde elde ettiği başarı planlı ve düzenli çalışmasının eseridir. Askeri okullarda elde ettiği başarılar her zaman diğer öğrenciler ve öğretmenler tarafından takdirle karşılanmış idealist ve örnek bir öğrenci olarak görülmüştür. Planlı ve düzenli çalışmasının sonucunda başarılı bir şekilde mezun olmuş ve ordu saflarına katılmıştır.

Atatürk’ün kişisel özelliklerinden planlı oluşunun Kurtuluş Savaşı’na etkisi (Anı niteliğinde bilgi)

Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’nı başlatmaya karar verdiğinde bu mücadelenin her aşamasını bir plan dahilinde gerçekleştirmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra İstanbul’a gelen Mustafa Kemal vatanın ve milletin bağımsızlığının yine milletin azim ve direnişi ile sağlanacağını düşünüyordu. Artık bir şekilde Anadolu’ya geçmeli ve milleti örgütlü bir direniş için tek bir vücut haline getirmeliydi.

1919 yılı başlarında Türklerin pontusçulara karşı yapmış oldukları direniş hareketlerinden rahatsız olmaya başlayan İngilizler bu durumu Osmanlı Hükümeti’ne ilettiler. Damat Ferit Paşa Sadrazam olduktan sonra bu sorunun çözümü için çeşitli yollar aramaya başladı. 9. Ordu Müfettişliğine atanan Mustafa Kemal görev bölgesindeki silah ve cephaneleri toplamak halka silah dağıtılmasını engellemek ve bunu yapanları tespit etmek ve sonuçta iç huzuru sağlamak üzere Samsun’a gönderildi. Böylece Mustafa Kemal İstanbul’dan uzaklaştırılmış olacak ve işgalcilerin her isteğini yerine getiren devlet adamları da rahatlayacaktı. Oysa Mustafa Kemal istediğini elde etmiş ve bu vesile ile Anadolu’ya geçmenin yolunu bulmuştu. Teklifi kabul eden Mustafa Kemal çok geniş yetkilerle donatılmış olarak 16 Mayıs 1919’da yanındaki 18 arkadaşı ile birlikte Samsun’a hareket etti.

Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Mustafa Kemal Osmanlı Hükümeti tarafından kendisine verilen görevin tam aksine halkı padişaha ve işgal kuvvetlerine karşı örgütlemek ve milli direniş hareketini bir an evvel başlatmanın hesapları içerisinde hareket etmeye başladı. Önce bir durum değerlendirmesi yapan Mustafa Kemal Samsun’daki durumun iç açıcı olmadığı görünce oradan Havza’ya geçerek çalışmalarına burada devam etti.

Planlı bir şekilde Samsun’a gelen Mustafa Kemal bundan sonraki süreçte tüm askeri yetkilerinden istifa edecek Milli kongreler ile Türk Milletini Kurtuluş Savaşı için örgütleyecek yapılan savaşlarda Türk ordusunu zaferden zafere koşturarak ve sonuçta tüm işgal kuvvetlerinin yurttan atılmasını sağlayacaktır. Atatürk 3 yıl süren kurtuluş mücadelesinin her anında en ince hesapları yaparak planlı bir direniş hareketinin baş mimarı olmuştur.
Kurtuluş Savaşı’nın başlamasından bitişine kadar Atatürk’ün bulunduğu cephelerde üstün zekasını ileri görüşlü oluşunu üstün yöneticilik kabiliyetini planlı çalışması ile birleştirerek nasıl büyük bir zafere imza attığını açıkça görmekteyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Adınızı Ve Soyadınızı Yazınız..